همانطور که می دانید، امروزه میلگرد بستر به دلیل استحکام بالا، نصب راحت و کاهش وزن سازه در پروژههای ساختمانی به جای وال پست استفاده میشود.
و اما آیا شما با این دو محصول و تفاوت میلگرد بستر با وال پست آشنایی دارید؟ آیا می دانید چه زمانی باید از میلگرد بستر استفاده کنید و چه زمانی از وال پست؟
در این مقاله از سایت ایران سازه تولید کننده میلگرد بستر، به بررسی تفاوت بین میلگرد بستر و وال پست، پرداخته ایم. پس با ما همراه باشید تا در زمان خرید میلگرد بستر و خرید وال پست دچار اشتباه نشوید …
وال پست چیست؟
والپست (WallPost) به معنی نگهدارنده (Post) دیوار (Wall) در برابر نیروهای وارد به دیوار است.از این محصول به نام وادار نیز نام برده میشود، وادار یا وال پست، از کلاف هایی تشکیل شده است این کلاف ها به شکل افقی یا قائم طراحی شده اند و برای افزایش استحکام سازه در مقابل عواملی همچون زلزله استفاده میشود .
وادار یا وال پست، برای متصل کردن میانقاب های غیرسازه ای و سازه ای به اسکلت ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد. میانقاب به دیواره هایی گفته میشود که بر مبنای متصل یا عدم متصل بودنشان به سازه تقسیم و نامگذاری شده اند .
همانطور که میدانید کشور ما برروی گسل های زیادی قرار دارد و بسیار زلزله خیز است با استفاده از این محصولات میتوان با تقسیم فشار به قسمت های مختلف دیوار هنگام زلزله، از ریزش دیوار جلوگیری کرد .
وال پست بر طبق آیین نامه استاندارد ۲۸۰۰ ساختمان، پیوست ششم، برای کاهش خسارات ناشی از زلزله ایجاد شد.
کاربرد وال پست چیست؟
مهمترین کاربرد وال پست (وادار)، استحکام سازه در مقابل زلزله است. اما از دیگر کاربردهای وال پست که میتوان نام برد، نگهداری کردن از درب و پنجره نصب شده و عایق تاسیسات و نمای بیرونی است .
وال پست دو نوع متفاوت قائم، افقی و ترکیبی دارد که باتوجه به نوع سازه میتوان از آنها استفاده کرد.
وال پست قائم، در میان دیوار بصورت موازی و قائم با ستون قرار میگیرد، این محصول به دلیل دارا بودن شکل مناسب آجرها یا بلوک آسان تر درون آن جای میگیرد .
وال پست افقی برای کم کردن ارتفاع آزاد دیوارهایی بیشتر از ۴ متر، مورد استفاده قرار میگیرد. این وادار به راحتی دیوار سازه را از قاب جداسازی میکند . از دیگر کاربردهای وادار افقی نگه داشتن تیرک میباشد، تیرک هایی که به فاصله یک متر باید از ستون دور باشند .
هنگامی که برای ساخت سازه خود از هر دونوع وال پست عمودی و افقی استفاده کرد، میتوان گفت وال پست از نوع ترکیبی است .
انواع وال پست کدامند؟
وادار کناری ( وال پست کناری)
وادار سقفی (وال پست سقفی)
وادار میانی (وال پست میانی)
وادار تیرک (وال پست تیرک)
میلگرد بستر چیست؟
در مقاله میلگرد بستر به طور کامل در مورد میلگرد بستر توضیح داده شده است، اما اگر به صورت خلاصه بخواهید، میلگرد بستر از دو جفت مفتول از جنس استیل تشکیلشده است که مفتولهای طولی با مفتولهای عرضی به دو صورت نردبانی و خرپایی به یکدیگر جوشخورده و یک میلگرد بستر مقاوم را ایجاد میکنند.
تفاوت وال پست با میلگرد بستر چیست؟
حالا که میدانیم وال پست و میلگرد بستر چه اتصالات یا سازه هایی هستند و کاربرد آنها را می دانیم، به سراغ بررسی تخصصی این دو محصول رفته تا بتوانیم تفاوت وال پست و میلگرد بستر را بهتر متوجه شویم.
ابتدا در مورد تفاوت اتصال وال پست و میلگرد بستر به سازه می پردازیم:
نحوهی اتصال وال پست به اسکلت اصلی سازه
برای دانستن تفاوت وال پست و میلگرد بستر، ابتدا باید نحوهی اتصال هر کدام به اسکلت اصلی ساختمان را بررسی کنیم.
وال پست با استفاده از جوشکاری و بهره گیری از پیچومهره به ستون و تیرهای اصلی سازه متصل می شود.
البته ناگفته نماند که در ایران بیشتر از روش جوشکاری استفاده می کنند که طبق استاندارد کشورهای اروپایی، این روش دارای انعطافپذیری کمتری است و از آنجایی که قدرت انعطاف پذیری، یکی از موارد بسیار مهم برای استحکام و مقاومت سازه است در اروپا ازین روش کمتر استفاده می شود. اما در ایران به دلیل استقبال کمتر، کماکان جوشکاری طرغداران بیشتری را دارد .
کارشناسان نحوه اتصال وال پست های قدیمی را به اسکلت اصلی ساختمان، به دلیل انعطاف کمتر آن در برابر ضربه، غیراصولی ارزیابی می کنند. به همین دلیل از وال پستهای نوع سنتی و قدیمی استفاده چندانی نمیگردد و روشها و وادارهای جدیدتر مورد استفاده قرار میگیرد.
پیشنهاد خواندنی: ضوابط میلگرد بستر چیست؟
نحوه اتصال میلگرد بستر به سازه
میلگرد بستر را در میان ردیف های بلوکی دیوارها قرار می دهند و آن را در داخل ملات مدفون می کنند. برای اتصال این المان به دیوار یا ستونها از اتصالات میلگرد بستر که شامل گیره و قلاب می شود استفاده می کنند. گیره به را به دیوار اصلی یا ستون کناری پیچ می کنند و سپس با استفاده از قلاب در میان رجهای دیوار قرار گرفته و عمل اتصال را انجام میدهد، فقط باید توجه داشته باشید که نیازی به اتصال فیزیکی قلاب به میلگرد بستر نیست و حتماً باید آزاد باشد.
تفاوت وال پست و میلگرد بستر در میزان مقاومت
وال پست از نظر جنس به دو دستهی بتنی و فولادی تقسیمبندی میشود. نوع فولادی در حالتهای نبشی منقطع ، ناودانی منقطع و قوطی است. مقاومت وال پست بهقدری است که بتواند دیوار سازه را یکپارچه نگه دارد تا هنگام زلزله از ریزش آن جلوگیری شود و خسارت کمتری به بار آید. وال پست دارای قدرت و استحکام بیشتری برای تحمل نیروهای برشی و فشاری است.
میلگرد بستر معمولاً از جنس استنلساستیل یا استیل گالوانیزه است. ازآنجاکه در ساختوساز مورداستفاده قرار میگیرد باید در برابر رطوبت مصالح کاربردی در ساخت از مقاومت مطلوبی برخوردار باشد. این مقاومت با استفاده از انواع پوشش ضدزنگ بر سطح میلگرد تا حد زیادی ایجاد شده است.