نحوه اجرای ناودانی منقطع از موارد بسیار مهم در ساخت و ساز است زیرا اجرای نادرست آن باعث صدمات جبران ناپذیری در هنگام بروز زلزله میشود.
وال پست های منقطع یا ناودانی منقطع، ورق هایی هستند که قسمت هایی از آن پانچ (cnc) میشود و خود وال پست خم میخورد و بصورت ناودانی مانند در میآید .
ناودانی های منقطع در چه فاصلههایی باید نصب شوند ؟
در هر یک متر یک عدد ناودانی منقطع باید نصب شود، اندازه آن ۴۰ یا ۵۰ سانتی متر است که اغلب ناودانی منقطع ۴۰ سانتی مورد استفاده است . ضخامت این وال پست ۲ میل است که هنگامی خم میخورد بصورت ناودانی منقطع در میآید .
سوراخ های لوبیایی در اطراف وال پست قرار دارد و این سوراخ ها برای این است که هنگامی که در هر رجی که میلگرد بستر کار میشود، یک قلابی انداخته میشود بنام قلاب میلگرد بستر یا قلاب گالوانیزه، که باید بصورت مفصلی قرار میگیرد ، در زمان بروز زلزله وقتی دیوار به حرکت در میآید این قلاب حرکت را به خوبی حمل میکند و سبب خرابی کمتری است .
برای نصب ناودانی منقطع، با استفاده از تراز لیزری بایستی حدود خط نصب مشخص شود، دیوار و وال پست برای نصب ناودانی منقطع باید حتما شاقول باشد، حتی اگر ستونی که قصد نصب برروی آن را دارید ناشاقول باشد .
فاصله نصب ناودانی به چه صورت است؟
برای مثال ۳ متر ارتفاع داریم ، سایز ناودانی ها هرکدام ۴۰ سانت است ، سه تا ناودانی برابر یک متر و ۲۰ سانت است . ۱ متر و ۲۰ سانت را از ۳ متر ارتفاع کم میکنیم ، عدد بدست آمده را بر ۴ تقسیم میکنیم ، عدد حاصل را برروی ارتفاع علامت میزنیم و محل نصب را به راحتی مشخص میکنیم .
برای ایجاد یک گپ در داخل ناودانی منقطع سرتاسری یونولیت ۳ سانت قرار میگیرد، چون هنگامی که تیغه داخل صفحه حرکت میکند ، فشار و نیرویی به اسکلت وارد نشود . تیغه در جهت داخل صفحه تیغه حرکت میکند و در جهت خارج صفحه مهار شده است.
تفاوت نصب وال پست در گذشته و حال
در گذشته نصب وال پست با نبشی انجام میشد اما امروزه باید خرید ناودانی منقطع را جایگزین نبشی کنید. در کنار خرید ناودانی منقطع، خرید میلگرد بستر و قلاب را نیز باید داشته باشید.
در گذشته دو عدد نبشی قرار میدادند که در اصل نبشی شماره ۵ بوده اما اکثرا از نبشی شماره ۴ استفاده میکردند ، از میلگردهای زیگزاگی سرتاسر بایستی استفاده میکردند اما تنها ۲ عدد قرار میدادند یکی در بالا و دیگری در پایین که این دو قسمت جوش ثابت میشد و یونولیت را بایستی بعد از نبشی قرار میدادند اما به اشتباه بین نبشی و ستون میگذاشتند که هیچگونه عملکردی نداشت ، این روند کار تنها اتلاف وقت و هزینه بود زیرا دیوارها پایداری نداشتند و هنگام بروز زلزله خراب میشدند.
بعد از زلزله های پی در پی که رخ داد تیم مقررات ملی ، سیستمی که در گذشته برای ساخت سازه ها بود را بررسی کردند و براساس آن نقاط ضعف را پیدا کرده ، آیین نامه ۲۸۰۰ را ویرایش کردند و پیوست ششم را ارائه دادند تا در زلزله های بعدی مشکلات گذشته تکرار نشوند .
سیستم جدید به گونه ای است که در هر یک متر بایستی یک عدد ناودانی منقطع استفاده کرد ، یعنی اگر ارتفاع ستونی ۳ متر باشد لازم است سه عدد ناودانی قرار گیرد. در تقاطع تیر و ستون یک فاصله ای است که به آن فاصله ی بحرانی تیر گفته میشود، در این فواصل نباید ناودانی ها نصب شوند که سختی برای تیر ایجاد نشود .
در ساختمان هایی که اهمیت زیادی دارند، مثل بیمارستان ها ضخامت ورق و ابعاد استفاده شده بیشتر است، اما در ساختمان های مسکونی معمولا قطعات ۴۰ سانت است .
هنگامی که طول دیوار از ۴ متر بیشتر شود باید به وسیله قطعات H شکل طول دهانه دیوار را کم کنیم، مثلا اگر ۶ متر باشد در وسط آن قرار میدهیم که دو دیوار ۳ متری داشته باشیم .
سایز میلگرد بستر برای استفاده در تیغه های داخلی ۵.۵ سانت است به دلیل اینکه هنگام ایجاد شیار برای تاسیسات شیارزن میلگرد بستر را قطع نکند.
برای اطلاع از قیمت ناودانی منقطع و قیمت میلگرد بستر با ما تماس بگیرید.