جوشکاری میلگرد چیست + انواع جوش

جوشگاری میلگرد چیست و انواع جوشکاری

جوشکاری میلگرد، تکنیکی انعطاف‌پذیر و متنوع است که روش‌های مختلفی برای انجام آن وجود دارد. روش‌ها و فنون جوشکاری بسته به کاربرد، نوع میلگرد، و همچنین استانداردها و مقررات تعیین می‌شوند. برای درک بهتر این فرایند، بررسی انواع روش‌های جوشکاری میلگرد، میزان جوش‌پذیری آنها و همچنین دلایل استفاده از این تکنیک، بسیار اهمیت دارد. در ادامه با میلگرد بستر براتلو همراه باشید تا با انواع جوشکاری میلگرد آشنا شوید.

جوشکاری میلگرد به چه معناست؟

جوشکاری میلگرد روشی برای ایجاد اتصال دائمی بین میلگردها است. در این فرایند، میلگرد تا نقطه ذوب حرارت می‌بیند و سپس با اتصال به قطعه مورد نظر و سرد شدن، اتصالی محکم و ماندگار ایجاد می‌کند. کاربرد اصلی این روش در صنعت ساختمان‌سازی است، چرا که طول استاندارد میلگردها محدود است و برای استفاده از میلگردهای بلندتر یا اتصال آنها به سایر اجزا، جوشکاری یک راه حل ضروری به شمار می‌رود.

آیا جوش دادن میلگرد مجاز است؟

جوشکاری میلگرد یک روش مجاز و استاندارد برای اتصال میلگردها است، اما نکاتی وجود دارد که باید رعایت شوند. استانداردهای ملی و بین‌المللی، دستورالعمل‌ها و ضوابطی را تعیین کرده‌اند که باید در حین جوشکاری میلگرد مورد توجه قرار گیرند. این ضوابط برای جلوگیری از مشکلاتی مانند اثر انقباض ناشی از سرد شدن فلز و شکست میلگرد به دلیل تردی جوش هستند. اصلی‌ترین مرجع برای جوشکاری میلگرد در ایران، مقررات ملی ساختمان ایران – مبحث دهم است که در این مقاله نیز راهنمای عمل ما خواهد بود. بنابراین، جوشکاری میلگرد یک فرایند استاندارد و قابل قبول است، اما تنها زمانی باید انجام شود که ضوابط و مقررات مربوطه به دقت بررسی و رعایت شوند. در صنعت تولید میلگرد بستر نیز جوشکاری میلگرد بستر از نوع مقاومتی است و طبق ضوابط و مقررات مربوطه پیاده می شود.

کدام میلگردها جوش پذیر هستند؟

جوش‌پذیری میلگرد به میزان کربن بستگی دارد؛ اگر کمتر از ۰.۵۱ درصد کربن داشته باشد، می‌توان آن را جوش داد. گریدهای مختلف میلگرد ساختمانی شامل A1، A2، A3 و A4 هستند که همه آنها قابل جوشکاری هستند. با این حال، گرید A1 بهترین گزینه برای جوشکاری است زیرا جوش‌پذیری و انعطاف‌پذیری بالایی دارد. در مقابل، جوشکاری گرید A3 توصیه نمی‌شود چرا که مستعد شکستن است. میلگردهای تولیدشده در ایران بر اساس استانداردی طبقه‌بندی می‌شوند که چهار گرید A1، A2، A3 و A4 را تعریف می‌کند. میلگرد A1 یک میلگرد ساده است، در حالی که سه گرید دیگر آجدار هستند. این چهار نوع میلگرد تفاوت‌هایی در شکل ظاهری، مشخصات مکانیکی، ترکیب شیمیایی و کاربرد دارند که در مقاله‌ای جداگانه با عنوان انواع میلگرد توضیح داده شده است.

جدول ترکیبات شیمیایی میلگردهای ساختمانی

ترکیب شیمیایی مذاب ریخته گری میلگرد ساده و آجدار (حداکثر مقادیر برحسب درصد جرمی)
حداکثر کربن معادل نیتروژن گوگرد فسفر منگنز سیلیسیم کربن علامت مشخصه طبقه بندی
۰.۰۵۰ ۰.۰۵۰ ۰.۷۵ ۰.۵۵ ۰.۲۲ س ۲۴۰ میلگرد ساده (A1)
۰.۵۰ ۰.۰۴۵ ۰.۰۴۵ ۱.۳۰ ۰.۶۰ ۰.۳۲ آج ۳۴۰ میلگرد آجدار مارپیچ (A2)
۰.۵۱ ۰.۰۱۲ ۰.۰۴۰ ۰.۰۴۰ ۱.۶۰ ۰.۵۵ ۰.۲۷ آج ۳۵۰
۰.۰۴۵ ۰.۰۴۵ ۱.۶۰ ۰.۶۰ ۰.۳۷ آج ۴۰۰ میلگرد آجدار جناقی (A3)
۰.۵۶ ۰.۰۱۲ ۰.۰۴۰ ۰.۰۴۰ ۱.۵۰ ۰.۵۵ ۰.۳۰ آج ۴۲۰
۰.۰۴۵ ۰.۰۴۵ ۱.۸۰ ۰.۶۰ ۰.۴۰ آج ۵۰۰ میلگرد آجدار مرکب (A4)
۰.۶۱

انواع جوش میلگرد

برای افزایش استحکام و مقاومت سازه، روش‌های مختلفی برای اتصال میلگردها به یکدیگر وجود دارد. جوشکاری میلگرد به روش‌های مختلفی انجام می‌شود:

۱- جوشکاری سر به سر مستقیم: این روش برای میلگردهایی با قطر بیشتر از ۱۹ میلی‌متر استفاده می‌شود. شامل جوشکاری افقی با جوش شیاری V شکل یک طرفه یا دو طرفه یا با لوله پشت‌بند برای میلگردهای با قطر مساوی، و جوشکاری عمودی با جوش شیاری اریب است.

۲- جوشکاری سر به سر غیرمستقیم: در این روش، از جوش شیاری و یک سطح مقطع واسط مانند نبشی یا سپری برای اتصال دو میلگرد استفاده می‌شود.

۳- اتصال پوششی جوش‌شده: این روش برای میلگردهایی با قطر کمتر از ۱۹ میلی‌متر مناسب است. در این روش، میلگردها با هم هم‌پوشانی دارند و نوعی جوشکاری اورلب محسوب می‌شود.

۴- جوشکاری فورجینگ یا سر به سر تحت‌فشار: در این روش، ابتدا لبه‌های میلگردها حرارت می‌بینند (۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ درجه) و سپس با استفاده از تجهیزات پیشرفته، تحت فشار قرار گرفته و به هم جوش می‌خورند.

روش‌های مختلف جوشکاری میلگرد، هر کدام برای شرایط خاصی مناسب هستند و با توجه به قطر میلگردها و نوع سازه، روش مناسب انتخاب می‌شود.

جوش دادن میلگرد با استفاده از دستگاه، فرآیندی است که پس از اعمال حرارت، لبه‌های میلگرد را به حالت خمیری درمی‌آورد و امکان اتصال دو قطعه به یکدیگر فراهم می‌شود. با بهره‌گیری از تجهیزات پیشرفته، فشار لازم برای جوش محکم میلگردها اعمال می‌گردد.

پیشنهاد مطالعه: تفاوت میلگرد و آرماتور چیست؟

 

جوشکاری میلگرد ستون چگونه انجام می شود؟

جوش میلگرد ستون و طراحی اصولی وصله ستون‌ها امری حیاتی است که نیاز به تخصص و مهارت دارد و باید بر اساس آیین‌نامه‌های جوشکاری اجرا شود. مرجع قابل اعتماد برای این کار، مقررات ملی مبحث دهم است که در آن استانداردهای لازم برای جوش میلگرد ستون ارائه شده است.

در این استاندارد، بخش «الزامات طراحی وصله ستون‌ها» به دو دسته تقسیم می‌شود: موقعیت وصله ستون‌ها و مقاومت مورد نیاز آن‌ها. برای مثال، در این استاندارد ذکر شده است که جوش‌هایی که در کارخانه و لب به لب انجام می‌شوند، باید کاملا نفوذی باشند تا اتصال محکمی ایجاد کنند.

 

الکترود مناسب برای جوشکاری

تنش تسلیم مصالح فلز پایهمقاومت نهایی کششی فلز الکترودنوع الکترود سازگار
تا MPa 300، t≤۱۵mm۴۲۰ MPaE60 یا معادل آن
۴۹۰ MPaE70 یا معادل آن
تا MPa 300، t>15mm۴۹۰ MPaE70 یا معادل آن
از MPa 300 تا MPa 380۴۹۰ MPaE70 یا معادل آن
از MPa 380 تا MPa 460۵۶۰ MPaE80 یا معادل آن

سایر مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *