استاندارد astm چیست؟

استاندارد astm چیست؟

استاندارد ASTM را می‌توان به عنوان یکی از پیشروان جهانی در صنعت شناخت. این استاندارد، به دلیل کاربردی بودن و پوشش گسترده‌ی‌اش در تمامی صنایع، از اهمیت بسیاری برخوردار است. همچنین، توسعه‌ی این استاندارد توسط گروهی از بهترین صنعت‌گران دنیا صورت می‌گیرد و تدوین آن از نظر تحقیقاتی و عملیاتی بسیار صرفه‌جویی شده است. به همین دلیل، استفاده از این استاندارد برای تولید و رعایت الزامات، تاثیر قابل ملاحظه‌ای بر بهبود کیفیت میلگرد بستر و محصولات فولادی خواهد داشت.

استاندارد astm چیست؟

سازمان بین‌المللی American Society for Testing and Materials یا ASTM، با بیش از ۱۰۰ سال سابقه فعالیت، به تدوین انواع استانداردهای جهانی حوزه‌های متنوعی از جمله فولاد، رنگ‌ها، پلاستیک، الیاف، پتروشیمی، انرژی، محیط زیست، وسایل و تجهیزات الکترونیکی و مواد پیشرفته می‌پردازد. این سازمان یکی از معروف‌ترین و پرکاربردترین استانداردهای جهانی در حوزه‌ی فولاد است.
گروهی از مهندسان و دانشمندان به رهبری چارلز دادلی در سال ۱۸۹۸، با هدف جلوگیری از شکست ریل‌های راه‌آهن، این استاندارد جهانی را تأسیس کردند. در سال ۱۹۰۲، این استاندارد با نام انجمن تست مواد آمریکا شناخته شد و در سال ۱۹۶۱ به نام انجمن تست و مواد آمریکا تغییر پیدا کرد. در سال ۲۰۰۱، نام این سازمان به ASTM International تغییر کرد. با بیش از ۳۰۰۰۰ عضو در بیش از ۱۲۰ کشور دنیا، این سازمان در پنسیلوانیای آمریکا و نقاط دیگری از دنیا دفاتر خود را دارد.

چه صنایعی از استانداردهای ASTM استفاده می‌کنند؟

استانداردهای ASTM جهت محصولات، خدمات و مواد مختلف در صنایع بسیاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. این استانداردها در انواع صنایع بکار می‌روند تا کیفیت محصولات و خدمات را تضمین کنند. سایر صنایعی که از استانداردهای ASTMs استفاده می‌کنند شامل موارد زیر می‌شوند:

  1. صنایع نفت و گاز: استانداردهای ASTM برای مواد و تجهیزات مورد استفاده در صنعت نفت و گاز مانند لوله‌های گاز، لوله‌های نفت، محصولات نفتی و سایر موارد استفاده می‌شوند.
  2. صنایع ساختمانی: استانداردهای ASTM برای مواد ساختمانی مانند بتن، آجر، سیمان، آسفالت، فولاد، چوب و سایر مواد ساختمانی استفاده می‌شوند.
  3. صنایع الکترونیکی: استانداردهای ASTM برای مواد و قطعات الکترونیکی مانند مواد سطحی، فلزات، پلاستیک‌ها و سایر مواد الکترونیکی استفاده می‌شوند.
  1. صنایع خودروسازی: استانداردهای ASTM برای مواد و قطعات خودرو مانند روغن موتور، لاستیک، پلاستیک، فولاد، آلومینیوم و سایر مواد خودروسازی استفاده می‌شوند.
  1. صنایع غذایی: استانداردهای ASTM برای مواد و دستورالعمل‌های نمونه‌برداری و آزمایش در صنعت غذایی مانند مواد اولیه، محصولات غذایی و سایر موارد استفاده می‌شوند.
  1. صنایع داروسازی: استانداردهای ASTM برای مواد و دستورالعمل‌های نمونه‌برداری و آزمایش در صنعت داروسازی مانند مواد اولیه، محصولات دارویی، تجهیزات آزمایشگاهی و سایر موارد استفاده می‌شوند.

کلاس های استاندارد ASTM

قبل از مطالعه این استاندارد، مناسب است درباره آن اطلاعاتی کسب کنید. با مطالعه‌ی کلاس‌های این استاندارد مانند نامگذاری فولادها، می‌توانید بهتر درک کنید که آن چه موضوعاتی را شامل می‌شود. استاندارد ASTM طبقه‌بندی شده است به ۷ کلاس بسیار مهم. در این بخش، شرحی از هر یک از کلاس‌ها آمده است.

کلاس A: مواد آهن و فولاد

در کلاس A استاندارد ASTM، مواد و آلیاژهای آهنی و فولادی قرار می‌گیرند. در این کلاس، ویژگی‌های گوناگونی چون ساختار، گریدها، ریخته‌گری، آلیاژها و نحوه تست آن‌ها برای مواد فولادی شرح داده شده است.

فولاد و انواع آلیاژهای استیل به عنوان فلزات اصلی، جهان را فرا گرفته و جزء اصلی اقتصاد جهانی به شمار می‌روند. به همین علت، یک کلاس از استاندارد ASTM به این فولاد و آلیاژهای آن اختصاص داده شده است.

تولیدکنندگان و سازندگان باید قطعاتی را با مشخصات کیفی تولید نمایند که مطابق با استانداردها و الزامات مقررات و ایمنی باشند. استفاده از استاندارد ASTM در تولیدات، سازمان‌ها را از تامین کالای خود مطمئن خواهد کرد. استاندارد ASTM A370 به طور خاص، تست‌های مکانیکی محصولات فولادی را شامل شده و پوشش می‌دهد. بخشی از این استاندارد نیز به مشخصات عملیات حرارتی فولاد ها اختصاص داده شده است و کمک می کند که تولید کنندگان و سازندگان به بهترین شکل از فولاد ها استفاده کنند.

کلاس B: مواد فلزی غیرآهنی

کلاس بعدی استاندارد ASTM به مواد فلزی غیر آهنی اختصاص دارد. در این کلاس، شامل فلزاتی همچون مس، آلومینیوم، طلا و نقره می‌باشد. همچنین فلزاتی که دارای آلیاژ هستند، مانند آلیاژ برنج با ۶۶% مس و ۳۴% روی نیز در زیر مجموعه کلاس B استاندارد ASTM قرار گرفته‌اند.

کلاس C: سرامیک، بتن و مصالح بنایی

در امر مواد ساختمانی، استفاده از استانداردها بسیار حیاتی است. استاندارد کلاس C به طور خاص برای مواد سرامیکی، بتن، مصالح بنایی و شیشه بسیار مؤثر است. شیشه نیز باید با استانداردهای مرتبط مطابقت داشته باشد، به عنوان مثال استاندارد ASTM C1036، در مورد شیشه های تخت معماری نظیر آینه ها و شیشه های چندلایه، مشخصات به وضوح مشخص شده است.
استانداردهای ASTM C67 و ASTM C126 شامل آزمون های مرتبط با آجر و کاشی های سفالی ساختاری هستند. همچنین، در استاندارد ASTM C387، مشخصات مخلوط بتن به تفصیل بررسی و مورد بحث قرار گرفته است. بنابراین، به منظور بناهای پایدار و بی اشکال، به مخلوط بتن و ترکیب درست آن توجه ویژه داشته باشید.

کلاس D: مواد متفرقه

پلاستیک‌ها برای طبقه بندی مناسب خود، تنها در کلاس D استاندارد قرار می‌گیرند. در حالی که متأسفانه، طبقه بندی مناسبی برای پلاستیک‌ها در استاندارد ASTM تعریف نشده و به طور ناصحیح آن‌ها را در مجموعه مواد متفرقه قرار داده است. با این حال، سری D3350 این استاندارد، ویژگی‌های پلاستیک‌های پلی اتیلن را شامل می‌شود که شامل pH آب، عناصر موجود در آب و رسانایی الکتریکی و مقاومت آب می‌باشند.

کلاس E: موضوعات متفرقه

در کلاس E، بحث موضوعات متنوعی از جمله آتش سوزی، تست حریق مواد ساختمانی، اشتعال‌پذیری سطحی و چگالی نوری دود مطرح شده است. همچنین، ویژگی های حیاتی دیگری مثل نفوذپذیری هوا در ساختمان و سایر موضوعات مرتبط با آب نیز مورد بررسی قرار گرفته اند. از طرف دیگر، تست ضربه چارپی و آزمایش غربالگری ضد میکروبی، همچون ASTM E23 و ASTM E2149، نیز از برنامه های این کلاس به شمار می‌روند. این کلاس با توجه به تنوع مباحث و گستردگی آن، دسته بندی اصولی و کامل نمی باشد.

کلاس F: مواد برای کاربردهای خاص

در کلاس F این استاندارد، به بررسی موادی برای کاربردهای خاص پرداخته می‌شود که شامل طراحی‌های دقیق برای ساختارهای ترموپلاستیک محفظه‌هایی هستند. با ارائه استانداردهای مناسب برای صنعت نفت و گاز و همچنین در نظر گرفتن اصول پایپینگ، این استانداردها قابل استفاده برای لوله‌های HDPE دیواره‌ی جامد و اتصال لوله HDPE با کوپلینگ‌های مکانیکی نیز هستند. استفاده از لوله HDPE، که به لوله پلی اتیلن سنگین معروف است، به دلیل خواص فوق‌العاده‌ی آن در محیط‌های مختلف و استفاده در حوزه‌های متنوعی مانند خطوط لوله شهری، صنعتی، حفاری، دفن زباله، دریایی و کشاورزی، پیشرفت چشمگیری در این صنعت‌ها به همراه داشته است.

کلاس G: خوردگی، فرسایش و تخریب مواد

بحث فرسایش و تخریب، دو مسئله ی بسیار اساسی در دنیای علم و مهندسی مواد به حساب می‌آیند. برای تولید کنندگان، از اهمیت بسیاری برخوردار است که محصولات و مواد خود را با استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی، جهت شناسایی حد تحمل مناسب و به منظور ارائه پیشنهادات با کیفیت به مشتریان خود، مورد آزمون و ارزیابی قرار دهند. به عنوان متخصص، انتخاب تجهیزات مناسب و منطبق بر نیاز و طرح مورد نظر، از مهمترین وظایف شماست. در غیر این صورت، مجبور خواهید بود با از دست رفتن سرمایه مواجه شوید. در واقع، خوردگی انواع مواد و فلزات، از جمله موضوعاتی است که در این زمینه مورد توجه و آزمون و ارزیابی قرار می‌گیرد.

استاندارد astm در میلگرد بستر

جنس میلگرد بستر بایستی از فولاد مطابق با استاندارد ASTM A82 ، با تنش تسلیم حداقل ۴۸۵Mpa و مقاومت نهایی ۵۵۰Mpa باشد.
نوع جوش میلگرد بستر بایستی از نوع جوش نقطه ای اتوماتیک باشد.(ASTM A951)
فولاد مصرفی در میلگرد بستر بایستی از نوع فولاد ضد زنگ و یا فولاد گالوانیزه باشد. (ASTM A951)
خرید میلگرد بستر باید از نوع نردبانی یا خرپایی باشد.

برای اطلاع از قیمت میلگرد بستر ایران سازه به لینک زیر مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *